Ga direct naar de hoofdinhoud van deze pagina.

Angsten

Angsten, wij hebben ze allemaal en sommige zijn nuttig, maar de meeste niet.

Ik ben zelf de afgelopen tijd eens aan de slag gegaan met de angsten die bij mij spelen. Waarom? Ik had het gevoel dat mij iets in de weg zit en mij tegenhoudt om verder te gaan met mijn business. Ook mensen om mij heen merkten dit op en gaven aan dat ik daarmee aan de slag moest.
 
En ik ben echt diepgegaan. Ik ben er eerlijk en open mee omgegaan en heb mijn angsten geïnventariseerd en opgeschreven.
 
En toen kwam het inzicht: PFFF echt? Zijn dat mijn angsten?
Ik heb mijzelf gesteld de vraag gesteld: “waar ben jij bang voor?”
 
Ik ga dit eerlijk met jou delen, want misschien herken jij dit ook:

Mijn grootste angst is dat ik niet gezien en gehoord wordt waardoor ik mij heel eenzaam voel.

De volgende vraag aan mijzelf was: “Wat zijn jouw andere angsten? Waar ben je bang voor, onzeker over, waarover twijfel je, waarin heb je geen vertrouwen?”
En ook hier ben ik heel open en eerlijk naar mijzelf toe geweest. Het beantwoorden van die vragen is spannend en het openbaar delen van de antwoorden vind ik nog veel spannender, maar ik doe het toch want misschien herken jij ook sommige ervan en kun je ervan leren:

  • Ik ben bang om te vallen waardoor de succesvolle rugoperatie tenietgedaan wordt en ik daardoor niets meer kan.
  • Ik heb angst om volledig mijzelf te zijn omdat ik dan niet weet wat er gebeurt.
  • Ik ben onzeker over mijzelf als ondernemer. Gaat het allemaal wel lukken? Ben ik wel goed genoeg? Wie zit er allemaal op mij te wachten?
  • Ik twijfel of ik goed genoeg ben om een succesvol leven te mogen hebben met overvloed aan leuke klanten, succes, financiële onafhankelijkheid en een goede gezondheid.

Eigenlijk best veel angsten als je ze zo achter elkaar plaatst en er zullen er ongetwijfeld nog meer zijn. Maar ik heb ze opgeschreven en dat lucht ook enorm op. En terwijl ik zo met mijzelf aan de slag ben, raakt het mij ook emotioneel.

Maar met het beschrijven van de angsten was ik er natuurlijk nog niet. Ik heb daarna mijzelf gevraagd: “Waar komen deze angsten vandaan?”
Zijn deze angsten van mijzelf of heb ik ze overgenomen van anderen? Net zoals je onbewust de angst voor spinnen, muizen, honden, tandarts enzovoort kan overnemen van een iemand uit je nabije omgeving.
 
En dan volgt de vraag: “Waartoe zou je in staat zijn als deze angsten geen invloed meer op je zouden hebben?”
Persoonlijk denk ik dat ik in dan staat ben om mij vrijer te voelen.
Daarom zet ik dit proces van zelfreflectie voort en mijzelf nog meer vragen, zoals:

  • Wat dient het mij?
  • Helpt het mij op een positieve manier?
  • Is deze angst van mij of heb ik deze overgenomen?

Hier sta ik dus. Ik mag nu deze angsten aankijken, doormaken en als ze mij niet meer dienen, loslaten en achter mij laten. Mocht jij daarbij nog tips hebben, dan deze zijn van harte welkom :-).
 
Ben jij door het lezen van deze blog geïnspireerd geraakt om er zelf ook mee aan de slag te gaan? Ik raad je aan om zo eerlijk mogelijk naar jezelf te zijn en schrijf je angsten op. Ik voel mij zelf nu al lichter en sterker!

Succes!
Liefs, Monique
 
O ja, tips kun je aan mij mailen of via Facebook Messenger versturen.