Ga direct naar de hoofdinhoud van deze pagina.

Spreken tijden Speakersnight

Ik ben door mijn coach uitgedaagd om te gaan spreken bij Speakers Night. Zij vond het tijd worden voor weer een stap vooruit. Lekker uit mijn comfortzone stappen.

Ik moest toch even slikken. Ik vond dat ze gelijk had en dat ik weer een stap moest zetten, maar voor een publiek spreken? Ik heb geen idee waarover ik zal spreken. Maar mijn coach zei dat het tijd werd om mijn verhaal naar buiten te brengen. Dus ik ging de uitdaging aan en besloot om mijzelf in te schrijven als spreker, wel onder de voorwaarde dat mijn coach zou komen luisteren. Tenslotte is zij degene die mij hiertoe uitgedaagd heeft.

En dan begint de voorbereiding, ik vind het reuze spannend en ben er best zenuwachtig voor. De eerste stap is het schrijven van de tekst, het verhaal dat ik wil vertellen. Het blijft lang stil in mijn hoofd. En dan….dan begin ik te schrijven vanuit een flow. Het gaat vanzelf. Ik stuur deze tekst op naar de organisatie en krijg deze vrij snel, voorzien van commentaar, terug. Het commentaar luidde: “het is veel te lang, je krijgt 15 minuten spreektijd en jouw tekst past daar nooit in”.  Blijkbaar zou ik 3x mijn tijd nodig hebben om het helemaal te kunnen vertellen. Tja, wist ik veel. Maar dit betekende dat ik in mijn verhaal moest gaan schrappen en dat was nog niet zo eenvoudig. Eigenlijk wilde ik alles wat erin stond vertellen, maar ik moest keuzes maken. En dat is uiteindelijk goed gelukt. Ik heb de tekst zo weten aan te passen dat ik kon vertellen wat ik belangrijk vind en waarmee ik dicht bij mijn doelgroep blijf.

Naast de tekst mocht ik ook muziek uitzoeken dat gedraaid zou worden bij mijn opkomst en na afloop van mijn verhaal. Een stukje muziek van maximaal 30 seconden. Per toeval hoorde ik op de radio muziek die ik wilde gebruiken, dus dat had ik snel uitgezocht.

Hierna kon ik samen met de rest van de sprekers (die op dezelfde avond als mij zouden spreken), oefenen. Ik had mij niet kunnen voorbereiden omdat ik tot in die middag in mijn tekst aan het schrappen geweest ben. Als ik aan de beurt ben, doe ik (doodzenuwachtig) mijn speech. En dat blijft gelukkig binnen de 15 minuten! Yes gelukt! Met de feedback die ik hierna kreeg, kon ik aan de slag om mij goed voor te bereiden op de echte bijeenkomst.

Een paar weken later is het dan zover en toog ik naar Rotterdam. Het valt mij op dat ik, tegen alle verwachtingen in, eigenlijk heel ontspannen ben. In de middag is de soundcheck en dat gaat goed. Daarna is er nog even tijd om een beetje te ontspannen. We eten met zijn allen en maken nog wat geintjes voordat het serieuze deel van de avond start.
Ik mag als tweede spreker spreken en ter voorbereiding trek ik mij even terug. Even concentreren zonder te veel prikkels van buitenaf.

En dan mag ik….ik doe mijn verhaal en wat denk je: het is hartstikke goed gegaan! Ik vond het geweldig om te doen! En de reacties die ik uit het publiek kreeg, waren hartverwarmend!

Ik ben blij dat ik deze uitdaging aangegaan ben en kijk er met veel plezier op terug. Het was echt een stap uit mijn comfortzone, maar ik ben erdoor gegroeid in mijn ontwikkeling. Wil je zien hoe ik het ervan afbracht? Klik dan hier om het filmpje dat van mij gemaakt werd te bekijken.